Каббала та Таро. Аспекти переходу та співвідношень. Частина 1


Перший офіційний документ з вченням кодифікації алфавіту називали Сефер Йеціра. Традиція свідчить, що це було вченням   Шема (Мельхіседека), що передане було Авраамові близько 1800 року до нашої ери. Авраам відомий як батько  єврейського та арабських народів, так як вони були заснована двома синами Авраама, один з яких був народжений від служниці ( арабських племен), і один син від  його законної дружини ( євреїв) [3].
Ар’є Каплан пояснює, що вісімнадцятим століттям до нашої ери датується можливе виникнення Сефер Йеціра: «це не дуже дивно, тому що  містичні та ведичні тексти датуються саме цим  періодом, і є всі підстави вважати, що містична традиція отримала подальший розвиток на Близькому Сході, ніж це було в Індії в той час. Оскільки Авраам був найбільший містик і астролог свого часу, то природно припустити, що він був знайомий з усіма таємницями стародавнього Єгипту та Месопотамії. Авраам народився в Месопотамії, а також  він жив і в Єгипті»[6].
Вчені хотіли б мати більш, ніж легенду про виникнення писання, а для них саме так виглядає Каплан надалі, що обґрунтував свою ідею походження Сефер Йеціра. На основі аналізу різних історичних шарів у тексті, він заявляє, що «самі ранні частини книги з’являються дуже давно, і можливе датування заднім числом талмудичної епохи [ першого і другого століть н.е.]». Крім того, згідно з Капланом, «ми знаходимо фактичні згадки про Сефер Йеціра в Талмуді [ по 300 р. до н.е. ], і навіть якщо він не зовсім впевнений, що це збігається з нашою версією, немає ніяких реальних підстав сумніватися, що вони є одним і те ж». Він також нагадує нам, що « Сефер Йеціра є одним з основних древніх астрологічних текстів», який говорить нам, що вона знаходиться в гармонії зі стандартною астрологічною парадигмою, що  використовуються на івриті [6].
Труднощі з датуванням походження цієї книги є те, що вона пройшла через давню історію як усна традиція, і ніколи не була офіційно записаною. Те, що людство володіє нею з самих ранніх часів це легенда, посилання на її існування, але не до  самого тексту. Але інші посилання на буквенно — цифровий її аспект додає доказів того, що добре відомими були нюанси існування цього писання,  протягом століть у стародавньому світі, перш ніж вона була вчинена у письмовій формі».
Тіло відповідностей, що Ар’є Каплан демонструє в його Сефер Йеціра, називає шаблон Гра (the Gra pattern). ГРА – це поняття вихідної лінії, синонім точки біфоркації. У ньому були визначені як природні розміщень Сефірот, шляху, і їх астро — буквенно — цифрових відповідностей (зворотів). Ця модель в цілому називається Гра природного масиву (the Gra Natural Array)[6].
Слід зазначити, що ці відповідності ми знаходимо на прославленій іспанській колоді Таро, «El Gran Esoterico», що розроблена M. Гюлером і опубліковані Фурньє. Ці відповідності представляють традиції Каббали, древній і  чистий потік єврейських астро — буквенно -цифрових таємниць.
«За образом та  подобою Бога» — це положення західної містичної традиції, християнства, ісламу та іудаїзму а також оккультизму, що саме людський вид є наріжним каменем творіння. У кожному з нас прихований «маленький світ»,  ми насінням і відображення «великого світу», космосом. Саме в цьому сенсі, в якому людство «створене за образом Божим».  У дусі поваги до Великого Призначення, яке людська раса проживає, євреї розробили свої таємниці алфавіту,  щоб спробувати сформулювати своє місце в цілому і розробити спосіб використання наших богонатхненних повноважень, максимально безпечно і морально.
 
Єврейський народ є  носієм сакрального вчення, вони були силою для грамотності та духовного вдосконалення в західній цивілізації протягом всієї своєї бурхливої ​​історії. Літери та букви є сакральними носіями знань та таємниць, що накопичили безліч асоціацій і відповідностей через еони. Історія зберегла для нас дві «основні версії » давніх зв’язків між астрологічними знаками і планетами, буквами та цифрами. Ці шифровані таємниці диктувати структуру Таро, якою вона являється зараз[2].
Всі релігії зберегли спогад про примітивну книгу, написану в образах мудрецями перших століть; її спрощені і пізніше введені в загальне вживання символи доставили писанню букви, слову його відмітні ознаки і окультної філософії — її таємничі знаки і пантаклі. Ця книга, приписувана євреями Еноху, сьомому вчителю світу після Адама, єгиптянами — Гермес Трисмегіст, греками — Кадмові — засновнику міста святого, була символічним скороченням примітивного перекази, пізніше названого Каббалою — єврейським словом, еквівалентним переказами .
Всі ці перекази ґрунтується на єдиному догматі магії: видиме — для нас пропорційна міра невидимого. Стародавні, зауваживши, що  рівновага є універсальним законом і результатом уявної протилежності двох сил, від рівноваги фізичного уклали до рівноваги метафізичного, і проголосили, що в Бозі  — живій діяльності першопричини, необхідно визнати дві властивості: стійкість і рух, необхідність і свободу, раціональний порядок і свободу волі, справедливість і любов, а, отже, також строгість і милосердя; два ці атрибута єврейські каббалісти до деякої міри уособлюють під назвою Гебура  і Хесед[4].
Над Гебура і Хеседом розташована верховна корона — урівноважуюча сила, принцип світу або врівноваженого царства; корона ця позначена ім’ям Малькут. Але Гебура і Хесед, підтримувані в рівновазі вгорі короною і внизу царством, два принципи, які можна розглядати або абстрактно, або в їх реалізації. Абстрактні або ідеалізовані вони отримують вищу назву: Хокма  — мудрість, і Біна — розум. Здійснені, вони називаються стійкістю і прогресом -  вічністю і перемогою: Ход  і Нецах [4].
Така, за вченням каббали, основа всіх релігій і наук, перша і незмінна ідея всього існуючого — потрійний трикутник і коло, ідея потрійного, пояснена помноженим сама на себе рівновагою, в області ідеалу і здійснення цієї ідеї у формах. Стародавні з’єднували головні поняття цієї простий і грандіозної теології з поняттям про числа і таким чином визначали всі числа примітивної декади :
Кетер   — Корона — урівноважуюча сила .
Хокма   — Мудрість, врівноважена у своєму незмінному пристрої ініціативою розуму.
Біна — Діяльний розум, урівноважений мудрістю.
Хесед   — Милосердя, — друга концепція мудрості, — завжди прихильна, так як воно сильна.
Гебура — Строгість, неминуче існування якої обумовлюється мудрістю і добротою. Терпіти зло значить перешкоджати добру.
Тіферет   — Краса — промениста концепція рівноваги у формах, перехід від корони до царства, принцип, посередник між творцем і творінням .
Нецах – Перемога,  вічне торжество розуму і справедливості.
Ход — Вічність перемог духу над матерією, діяльного над пасивним, життя над смертю.
Йесод — Заснування, основа всіх вірувань і істин, — те, що ми називаємо у філософії  «Абсолютом» .
Малькут — Царство — всесвіт; все творіння справу і дзеркало Бога; доказ існування вищого розуму; точне наслідок, змушує нас зійти до перших можливим посилкам; загадка, відгадка якої Бог, т. е. вищий і абсолютний розум .
Ці десять основних понять, пов’язаних з першими десятьма буквами примітивного алфавіту, одночасно позначаючи і почала і числа, являють собою те, що вчителі каббали називають десятьма Сефірот[4].
Каббалісти, множачи божественні, імена, зв’язували їх або з єдністю тетраграмми, або з образом потрійного, або з сефіротичними сходами декади; от як зображують вони драбину божественних імен і чисел:
 
I
I А
S D I
I E H V
E L O I M
S A B A O Т
A R A R I T A
E L V E D A A T
E L I M G I B O R
Е L I М S A B A О Т
 
Сукупність усіх цих божому імен, що утворилися з тетраграмми, але поза нею — одна з основ єврейського ритуалу і таємна сила, заклинаєма  равинами — каббалістами під ім'ям Семгамфора .
 Таро з кабалістичної точки зору. Ця ієрогліфічне писання складається з кабалістичної абетки і колеса або кола, що складається з чотирьох декад, що позначаються чотирма символічними і типовими фігурами, причому кожна з них складається з чотирьох прогресивних символів, що зображують людство: чоловіки, жінки, юнаки та дитини; пана, пані, воїна і слуги. Двадцять дві фігури алфавіту зображують 13 догматів і 9 віруванні, дозволених єврейської релігією, релігією сильною і заснованої на найвищому розумі.
Ось релігійний і каббалістичний ключ Таро, виражений технічними віршами, на манер древніх мудреців :
1. Алеф. Все сповіщає діяльну, розумну причину .
2. Бет. Число служить доказом живої єдності.
3. Гімель. Ніщо не може обмежити того, хто все містить ,
4. Далет. Єдиний, вище всякого принципу, він всюди присутній .
5. Хе. Тільки його можна любити, так як він єдиний пан .
6. Вау. Своє істинне вчення він відкриває чистим серцям .
7. Заїна. Але для справ віри необхідна одна голова.
8. Шет. Тому у нас однин вівтар і один закон.
9. Тет. І вічний ніколи не змінить їх основи .
10. Йод. Він регулює кожну фазу небес н нашого життя.
11. Каф. Багатий милосердям і сильний, якщо треба покарати ,
12. Ламед. Він в майбутньому обіцяє царя своєму народу.
13. Мем. Могила — перехід до нового життя.
Конечна тільки смерть, життя ж безсмертне.
Такі чисті, незмінні, священних догмати; доповнимо тепер шановані числа ,
14. Нун. Добрий ангел заспокоює і стримує .
15. Самех. Злий ангел — дух гордості і гніву.
16. Аїн. Бог велить грому і управляє вогнем.
17. Пхе. Вітер і роса коряться Богу .
18. ЦАД. На наші вежі він ставить годинного — місяць.
19. Коф. Сонце — його джерело, в якому все поновлюється.
20. Реш. Дихання його змушує давати паростки навіть прахам могил.
0 або 21. Шин. У які смертні нестримно сходять юрбами.
21 або 22. Тау. Корона його покрила верх ковчега і над херувимами парить його слава .
Вже за допомогою цього чисто догматичного пояснення можна зрозуміти фігури[2].

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі